مانیتور_MONITOR

انواع پنل مانیتور

انواع پنل مانیتور

ممکن است پیش از خرید مانیتور، آیتمهایی مانند وضوح و رزولوشن تصاویر، کیفیت رنگها و یا رفرش ریت در نمایشگر را بررسی و مقایسه کنید. اما جا دارد اشاره کنیم، پنل مانیتور نیز از ویژگی های مهمی است که هنگام خرید کالا باید به آن توجه کرد. انتخاب مانیتوری متناسب با حرفه و مقصود کاربر اهمیت زیادی دارد. چراکه پنل ها انواع متفاوتی دارند و عملکرد مانیتور را تحت تاثیر قرار می دهند. پس توجه به آپشن آنها می تواند ما را در انتخاب نمایشگر مناسب کمک کند. اگر پیش از این برای خرید مانیتور جستجو کرده باشید احتمالا به نام های IPS، TN و VA برخورده اید. ما در این مقاله قصد داریم ویژگی های هریک از پنل های مذکور را شرح دهیم. و به این سوال بپردازیم که نوع پنل چه اطلاعاتی مفیدی در مورد شیوه عملکرد نمایشگر در اختیار ما می گذارد؟

پنل TN (قدیمی ترین و ارزان ترین پنل مانیتور)

می توان گفت پنل های TN (Twisted Nematic)، قدیمی ترین و ارزان ترین مدل پنل هستند. اما قدیمی بودن این مدل از پنل ها باعث نمی شود که از مزیت ها و آپشن های آنها غافل شویم.

پنل های TN  از ملکول های کریستال با چینش عمودی استفاده می کنند. اگرچه پنل های TNدر رده پایینتری نسبت به پنل های IPS و VA  قرار دارند، اما از سرعت بالا و کوتاهترین زمان پاسخگویی برخوردارند. همین موضوع باعث می شود پنل TNبه ویژه برای گیمر های حرفه ای گزینه ای ایده آل باشد.

علاوه بر آن رفرش ریت (سرعت بروز رسانی تصاویر)، در این مدل از پنل ها چیزی حدود 120 تا 144 هرتز است. درنتیجه حتی برای گیمینگ سه بعدی از کار با نمایشگرهای TN لذت خواهید برد. نمایشگر های TN، تصاویری واضح و واقعی با کنتراستی ایده آل را در اختیار شما می گذارند.

تنها ایراد این نوع از پنل ها مربوط به زوایای دید محدود آنها است. زاویه دید، معمولا هنگامی اهمیت می یابد که در اتاقی بزرگ به صورت دسته جمعی در حال تماشای تصاویر از نمایشگر هستید. در این مواقع زاویه دید گسترده موجب می شود تمام افراد حاضر در اتاق تصاویر را با کیفیت و رنگ های واضحی ببینند. زاویه دید در مانیتورهای TN حدود 170 درجه افقی و 160 درجه عمودی است که در مقایسه با انواع دیگر پنل ها کمتر می باشد. در زوایای دید وسیع از کنار و یا از بالای مانیتور شاهد تغییر رنگ تصاویر خواهید بود. باتوجه به این موضوع و نسبت کنتراست معمولی در این نوع از پنل ها، نمایشگر TN برای طراحان و عکاسان حرفه ای مناسب نخواهد بود.

پنل VA (پنل مانیتوری با قیمت مناسب و مقرون به صرفه)

پنل های(Vertical Alignment) VA تکنولوژی مشابه با پنل های TN دارند، یعنی این سری از پنل ها نیز برای نمایش تصاویر، کریستال های مایع با چینش عمودی استفاده می کنند. این مدل از پنل ها همچون پنل TN قیمت مناسب و به صرفه ای دارند. با این حال به سبب نوع چینش کریستال ها همچنان با محدودیت زاویه دید مواجهه هستیم. با توجه به این موضوع، پنل های VA، برای فضاهای کوچک تر و کم نور تر مناسب تر هستند.

همچنین نسبت کنتراست در پنل های VA وضعیت بسیار خوبی در مقایسه با پنل های TN  و IPS دارد. ممکن است برخی از خریداران مانتیور با نسبت کنتراست آشنایی نداشته باشند. جا دارد اشاره کنیم که کنتراست، نقش چشمگیری در واقعی بودن و کیفیت تصویر دارد. درواقع قدرت پنل را برای پخش تاریک‌ترین و روشن‌ترین نقاط تصویر نشان می‌دهد. پنل VA به دلیل کنتراست بالا رنگها در نهایت دقت و کیفیت به نمایش می گذارد.

با این حال پنل های VA نسبت به سایر پنل ها سرعت پاسخدهی کمتری داشته و دربرابر ضربه نیز حساس تر هستند. علاوه بر آن مصرف انرژی بالاتری نسبت به پنل های IPS دارند.VA برای تماشای فیلم به مدت طولانی و یا استفاده های طولانی مدت مانند پیشه نویسندگی مناسب هستند. چراکه مانع از آسیب به چشم های شما حین کار می شود.

 پنل IPS (پنل مانیتور پیشرفته و رایج)

IPS  (In Plane Switching)در دهه 1990 با معرفی شرکت هیتاچی به بازار عرضه شدند. این پنل پیشرفته و رایج، مشابه با دو نوع پنل قبلی از کریستال ها برای انتقال نور استفاده کرده. منتها کریستال ها در پنل IPS چینشی موازی دارند. به همین دلیل در این سری از پنل ها با محدودیت زاویه دید مواجهه نخواهیم بود. پراکندگی نور در این مانیتور ها بسیار کمتر است، وضوح تصاویر و رنگ ها با تغییر زاویه دید بیننده کاهش نمی یاید و تصاویر واقعی از با غلظت رنگ یکسان قابل مشاهده است.

بنابراین مانیتورهای IPS، در فضاهای بزرگ و تماشای دسته جمعی بسیار مناسب خواهند بود. لازم به ذکر است که این مدل از پنل ها به طور کلی فناوری و امکانات پیچیده تری دارند. دقت و کیفیت رنگها و تصاویر، مانیتورهای IPS را به انتخابی ایده آل برای طراحان گرافیکی، تصویرگران دیجیتالی و مهندسان حرفه ای بدل کرده است.

اگرچه پنل های IPS قیمت بالاتری نسبت به پنل های TN و VA دارند، اما نسبت به دیگر مدل ها  مصرف انرژی پایین تری دارند. درنتیجه هزینه مصرف برق شهری حین کار با این گروه از مانیتورها به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

مهمترین ویژگی پنل های IPS، سرعت پاسخدهی بالای آن هاست. اگر سرعت عملکرد مانیتور حین کار برای شما اولویت محسوب می شو این نوع پنل برای شما مناسب تر خواهد بود. علاوه بر این پنلهای IPSمقاومت بالایی در ضربه دارند و در برابر ضربه حساس نیستند.

با این حال در مقایسه با دیگر پنل ها، مانیتورهای IPS  نسبت کنتراست پایین تری دارند. این نسبت در آی پی اس ، 1000 و در پنل های دیگر بین 3000 تا 6000 است.

پنل PLS  و AHVA

پنل های PLS  و AHVA از بسیاری جهات مشابه با پنلهای IPS  هستند. در واقع می توان گفت پنل های نام برده شده اگرچه از نظر برخی ویژگی ها با یکدیگر متفاوت هستند اما همگی از  ساختار IPS  پیروی می کنند. پنل های PLS از نظر درجه روشنایی کیفیت بهتری نسبت به پنل های IPS  و زاویه دید گسترده تری دارند. اما از نظر استفاده برای گیمینگ مانند پنل های IPS گزینه ای مناسب محسوب نمی شوند.

پنل های AHVA نیز از بسیاری جهات شبیه به IPS هستند، با این تفاوت که در AHVA با زاویه دید و کیفیت رنگی نسبتا بهتری روبه رو هستیم. روی این سری از مانیتورها می توان تا حدودی برای گیم حساب باز کرد.

در پایان جا دارد به شما همراهان گرامی فروشگاه میران رایان توصیه کنیم، به دلیل اینکه نمایشگر کالایی است که معمولا تا مدت زمانی طولانی ممکن است تعویض نشود توجه به ویژگی ها و ازجمله پنل مانیتور مورد نظر مهم است. همچنین اگر حرفه تان به سیستم کامپیوتری که با آن کار می کنید وابسته است و علاوه بر آن به سلامت چشمانتان اهمیت می دهید، سعی کنید مانیتوری حرفه ای و متناسب با مقاصدتان انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *